Dinner show avagy vacsora és előadás egyben!

Hogyan lehet egyszerre nézőként résztvenni egy szórakoztató előadáson és vacsorázni is? A válasz egy olyasmi műfaj, amelyet Magyarországon csak a háború előtt készült filmekben láthatunk, ahol zajlik az előadás, a nézőközönség pedig asztaloknál eszik, iszik, és közben élvezi az előadást.
A műfaj a 21. században a dinner show, vagyis a vacsora show, vacsora varieté nevet viseli.

Mi az a dinner show?

A dinner show egy ültetett vacsora, ahol az egyes fogások felszolgálása között a közönség humorista, artista, táncos és énekes produkciókat láthat. Fontos megjegyezni, hogy a dinner show esetében a néző egyetlen helyen ül.

Mi az a dinner and show?

A dinner and show esetében a vendégek először asztaloknál fogyasztják el a vacsorát, majd innen a színházterembe vonulnak, ahol megtekintik az előadást.
A Budapest Varieté a Duna Palotában tehát dinner and show.

Dinner show hagyományok Németországban: tükörsátor

Palazzo Dinner Show bejárata – Németország
A dinner show annyira ismert és közkedvelt szórakozási forma Németországban, hogy több láncolat is alakult rá, így pl. a Teatro és a Palazzo.
Tükörsátor belűről
A Palazzo Németország szerte úgynevezett tükörsátrakban (Spiegeltent) fogadja a nagyérdeműt. Ezek a tükörsátrak 7-8 méter belmagasságú, 25-30 méter átmérőjű ponyvás tetejű, alumínium szerkezetre épített sátrak, amelyeknek fából készült oldala van és belülről tükörrel borítottak. A sátor télen is kiválóan felfűthető, így mínuszokban is nyugodtan lehet előadásokat tartani. A sátorban boxokat is el tudnak helyezni, sőt, nagyobb sátrakban még páholy is van.
A kör alakú sátor közepén helyezkedik el a színpad, de olyan is előfordul, hogy a középső színpadot egy másik színpad is kiegészíti az egyik oldalon.
A dinner show központi eleme maga a vacsora, amely egy ismert séf nevéhez kötődik.

A dinner show menetrendje

A műsort és a vacsorát a műsorvezető köszöntője indítja, aki egy humorista vagy esetleg énekes
szokott lenni. Köszönti a nézőket, majd egy bevezető táncos produkció következik. A tánc végén

Thu Hien a Budapest Varieté egyik művésze

felkonferálják az előételt, amelyet a pincérek meghatározott koreográfiával hoznak be. Miután a vendégek elfogyasztották az előételt, egy 30-40 perces blokk következik táncos, zenés, artista számokkal, bűvésszel, komikussal. A műsorblokkot újabb fogás követi, majd az egyes fogások és műsorblokkok egymást váltják. A desszert után következik a nagy finálé.A dinner show különlegessége az egyedi atmoszféra, amely a hely kialakításából is adódik. A nézők úgy érzik, hogy teljes mértékben benne vannak a produkcióban, hiszen szinte testközelben mutatják be az artisták az ugrásokat, testközelben dolgozik a bűvész, a zsonglőr, az énekes. A művészek a központi színpadhoz több irányból is bejöhetnek.

Műsorszámok a dinner show-ban

Trio Bokafi a Budapest Varieté művészei
A színpad helyzete is meghatározza, hogy milyen műsorszámok lehetnek egy-egy műsorban. Ha a műsorszám engedi, a szám akár 360 fokban is előadható. Gondoljunk csak bele, milyen különleges varázst ad a számnak, ha az orrunk előtt varázsol az illúzionista vagy vált öltözéket a villámgyors átöltöző! (Csak hisszük, hogy úgyis rájövünk.)
Az artista produkciók esetében a belmagasság lehet a szük keresztmetszet, de ez nem törvényszerű.

 

 

A Budapest Varieté: dinner and show

Magyarországon még várat magára az a technikai háttér, amely megengedi, hogy egyetlen térben legyenek az asztalok és a felszolgálás, és ugyanott adjanak elő az artisták, művészek, táncosok is. Azonban ki tudja, mivé fejlődik ez az újraélesztett műfaj, ha a kedves közönség megkedveli a dinner and show, vagyis a vacsora varieté műfaját…?

Egy valódi dinner show a Spirit Hotelben a Budapest Varieté sztárjaival!

A Budapest Varieté nemzetközi hírnevű művészgárdája “dinner and show” műsorát előadja valódi,

Szebasztián és Krisztina akik a Spirit Hotelba varázsolják Magyarország első igazi Dinner Showját!

ültetett “dinner show” formájában is! A rendezvénynek a Spirit Hotel Thermal Spa ad otthont. Az előadók köre némileg módosulni kénytelen, hiszen a technikai feltételek (terem belmagasság) nem teszik lehetővé, hogy az ugródeszka akrobaták és légtornászok műsorszámai előadhatók legyenek, de ezeket viszon más magas színvonalú műsorszámmal helyettesítik. Ez azonban nem szegheti kedvét azoknak, akik szeretnének résztvenni Magyarország első valódi dinner show-ján!

A Budapest Varieté megálmodói, Sebastian és Kristina dinner show-kban

Nem véletlen, hogy a Budapest Varieté színpadra állítói és menedzserei ennyit tudnak a show business eme különleges válfajáról: ők maguk is számtalan dinner show fellépő művészei voltak.

Íme egy videófelvétel egyik Dinner Show fellépésükrül: