#maradjotthon és készítsen el egy különleges desszertet!
A RECEPT
Hozzávalók a tésztához
- 4 tojás
- 150 g cukor
- 150 jó minőségű feketecsokoládé
- 200 g vaj
- 200 g pirított-őrölt mandula
- 100 g liszt
A tojást a cukorral habosra keverjük. Vízfürdő fölött felolvasztott vajat és csokoládét megolvasztjuk. (Ügyeljünk rá, hogy a keverék hőmérséklete ne emelkedjen 50 ºC fölé.)
A két masszát összekeverjük, majd óvatosan belekeverjük a lisztet és a mandulát. 30×30 cm-es sütőformába öntjük, 160 ºC-os sütőben 20-25 percig sütjük. (Szaftos tésztát kapunk.)
Hozzávalók a csokoládémousse-hoz
- 300 ml tejszín
- 320 g feketecsokoládé (65%), felaprítva
- 4 tojássárgája
- 5 tojásfehérje
- 60 g finom kristálycukor
A tejszínt felforraljuk, ráöntjük a csokoládéra, a ganache-nál leírt módon emulziót készítünk. Egyenként hozzákeverjük a tojássárgáját.
Külön tálban felverjük a tojásfehérjét, félidőben hozzáadjuk a cukrot.
Amikor a csokoládé már 40ºC-ra lehűlt, belekeverjük a tojáshab negyedét, a többit pedig hablapáttal óvatosan beleemeljük.
A masszát a már kihűlt csokoládés tésztára öntjük, a formában hagyjuk megdermedni, majd hűtőszekrénybe tesszük.
Megjegyzés: ugyanezt a csokoládémousse-t önállóan is kínálhatjuk pohárdesszertként.
Fehér csokoládé ganache
- 300 ml tejszín
- 300 g fehércsokoládé, felaprítva
- 2 cl cseresznyepálinka
A tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a csokoládét és a pálinkát. Botmixerrel 4 percig keverjük.
A kihűlt és megdermedt csokoládémousse-ra kenjük rá a fehér ganache-t, lapáttal simára lapítjuk a tetejét. Egy napig hűtőszekrényben állni hagyjuk.
Tálaláskor formára vágjuk, vékonyra gyalult csokoládéforgácsot hintünk rá.
Rigó Jancsi létező személy volt, neves cigányprímás a múlt századfordulón, de hogy miért épp róla nevezték el a süteményt, azt nem tudjuk. Az alapképlet egy egyszerű piskóta kevés sárgabarackkal bevonva (aprikotálva), egy réteg csokoládékrémmel és glazúrral. Mindez inkább csak ihletforrásként szolgált a fenti verzióhoz, amelyet gyakran készít étteremben és otthon Litauszki Zsolt szakács.
A recept forássa: Bűvösszakács https://www.buvosszakacs.com/2013/04/25/rigo-jancsi/